Sandplay Therapy este o formă terapeutică nondirectivă, noninterpretativă, nonverbală care oferă un spațiu „Liber și protejat” în care clientul poate lucra în voie folosind nisipul, apa și colecția de miniaturi.
Lădița are rolul să ofere spațiul limitat și liber de manifestare a psihicului la toate nivelurile lui, conștient și inconștient, și la nivelul tuturor funcțiilor. Dimensiunile ei standard oferă clientului posibilitatea de a cuprinde în câmpul său vizual întreaga lădiță, obligându-l astfel să-și mențină atenția concentrată și orientată spre centrul spațiului de lucru, văzând imaginea de ansamblu în permanență.
Jung spunea că psihicul are propria lui putere de autovindecare dacă i se oferă cadrul oportun în care acesta să se manifeste. Lucrând în liniște în propriile lădițe, fiind urmărit și susținut în tăcere de către terapeut, clientul lucrează la un nivel profund inconștient, la un nivel preverbal, arhetipal, matriarhal. Imaginile simbolice pe care le creează clientul în lădițe sunt imagini arhetipale inconștiente ale psihicului său care, în forma tridimensională a miniaturilor, reprezintă lumea interioară a clientului. Această lume este adusă la nivelul conștientului, acesta primind informația chiar dacă clientul nu o poate înțelege efectiv.
Terapeutul are rolul de a sta în tăcere și a urmări atent procesul clientului, fără a interveni sau a face interpretări verbale, dar trăind empatic alături de client, înțelegându-i problemele cu care se confruntă și conștientizând mișcările ce au loc în psihicul acestuia. Oferind acest spațiu liber și protejat, creând o relație terapeutică puternică cu clientul, acesta poate să-și manifeste în propriile tăvițe temerile, neliniștile, blocajele cu care se confruntă. Înțelegerea de către terapeut a ceea ce face clientul și, mai ales, când face, înregistrând minuțios acțiunile acestuia, îi oferă terapeutului o perspectivă asupra modului prin care psihicul clientului se mișcă, resursele pe care acesta le are la îndemână și de care poate fi sau nu conștient. În cadrul terapiei, clientul produce succesiuni de lădițe, acestea reprezentând procesul de vindecare sau de creștere și dezvoltare al clientului.
Terapia Sandplay fiind nondirectivă, lasă psihicul clientului să pătrundă exact acolo unde este problema, să o ridice din inconștientul arhetipal la lumina conștientului sub formă de simbol și să găsească modalitățile cele mai eficiente de vindecare și transformare. Însoțirea noninterpretativă a clientului de către terapeut îl ajută pe acesta (client) să-și realizeze propriile analogii și interpretări ale simbolurilor, să-și deblocheze emoțiile traumatizante, să se repoziționeze în propria viață parcurgând în ritmul său personal procesul de vindecare, de transformare sau, cum ar spune Jung, de individuare, de aliniere a Egoului cu propriul Sine. Când lădițele clientului tind să se centreze, să devină mai armonioase, spunem că acesta a parcurs în mare parte procesul, ducând la vindecarea problemei cu care a venit inițial sau trecând la un alt nivel de armonizare a Eului cu Sinele.