Inteligenţa emoţionala este un concept apărut la începutul anilor 1990, care redefineşte imaginea despre lume şi om. Azi ştim că emoţiile sunt cele mai importante resurse ale omului şi ca felul cum este construit creierul uman îi permite acestuia mai întâi să iubească.
Inteligenţa emoţionalǎ are trei componente: cunoaşterea propriilor emoţii, „gestionarea” acestora şi înţelegerea şi luarea în considerare a emoţiilor celorlalţi.
Presupunând că emoţiile sunt conştientizate în totalitate, în ciuda faptului că unele dintre ele spun despre noi lucruri pe care nu am vrea să le auzim, partea cea mai dificilă este să învățăm să le gestionăm în mod constructiv în vederea atingerii unui anumit scop. În acest proces este esenţială înţelegerea faptului că orice emoţie are atât o latură pozitivă, cât şi una negativă, iar acest lucru este valabil şi în cazul emoţiilor considerate în mod tradiţional negative, aşa cum ar fi mânia. Dacă latura negativă a mâniei este legată de faptul că îi îndepărtează pe cei din jur, tensionează corpul şi afectează raţiunea, latura pozitiva priveşte funcţia auto-protectoare pe care aceasta o are pentru individ, precum şi capacitatea de a mobiliza la acţiune.
De abia după ce aceste etape sunt parcurse, se poate vorbi de înţelegerea şi luarea în considerare a emoţiilor celor din jur. În acest scop trei elemente sunt esenţiale şi ele nu reprezintă o noutate pentru nimeni :ascultarea activă, ceea ce înseamnă mai mult decât a aştepta răbdător să iţi vină rândul să spui ceva, abilitatea de interpreta corect limbajul corpului şi, nu în ultimul rând, abilitatea de a distinge între diferitele nuanţe ale emoţiilor unei persoane. Doar utilizarea împreună a acestor abilităţi ne permite să comunicăm eficient la nivel emoţional cu cei din jur, receptând şi transmiţând atât latura raţională, cât şi cea afectivă a unui mesaj.
Un aspect interesant îl reprezintă faptul că, spre deosebire de inteligenţa logico-matematica, cea care suferă modificări nesemnificative o data cu sfârşitul adolescenţei, inteligenţa emoţională se poate dezvolta de-a lungul timpului, fără limita de vârsta, cu condiţia sa îi fie acordată atenţia si eforturile necesare
Relaţii mai bune cu cei din jur. Creativitatea ridicata. Capacitate mai bună de a te motiva si a-i motiva pe cei cu care lucrezi. Capacitate mai buna de a conduce. Cinci motive pentru care merită să încercaţi sa dezvoltaţi inteligenta emoţională.
Modalitatea prin care realizezi ca dozarea propriilor emoţii este o acţiune care are un rol determinant in modul in care eşti perceput de ceilalţi reprezintă un factor cheie in cadrul inteligenţei emoţionale. Persoanele care au un EQ ridicat ştiu in general sa-şi direcţioneze foarte bine acţiunile in viată. Dincolo de faptul că–şi prioritizează şi îşi fixează obiective realiste, în plus, au capacitatea de a apela la raţional atunci când sunt puşi sa ia decizii- mai exact apelează la autocontrol.
Oamenii de ştiinţa apreciază că, înainte de a gândi, simţim si ca aceasta ţine de instinctul nostru de conservare. Oricum, odata ce începi sa te temi pentru ceea ce simţi, ai şansa să fii deja pe drumul cel bun. Capacitatea de a te retrage pentru un moment in expectativa pentru a analiza ceea ce simţi te determina să apelezi la autocontrol, preluând anumite şabloane comportamentale pe care le-ai sesizat la alţii.
Un rol esenţial în managementul emoţiilor îl joaca optimismul, abilitatea de a vedea permanent jumătatea plină a paharului. Cu alte cuvinte, ştiind cum să reacţionezi pozitiv in momente mai puţin faste, depăşind obstacolele si adaptând starea care te avantajează cel mai mult in acel moment reprezintă un management al emoţiilor optim. Şi pentru ca succesul sa fie deplin, este necesară o doza generoasă de perseverentă.
Viața armonioasă te poate ajuta în acest sens.